MC-körkort

 

Ansökan om körkortstillstånd

Innan du kan börja övningsköra måste du ansöka om körkortstillstånd, detta gör du numera själv på transportstyrelsen.se. Sen måste man också göra en syntest som vi hjälper er med.

Hur går utbildningen till?

Det finns tre körkortsklasser på mc: A (24 år), A2 (18 år och max 50 hk) och A1 (16 år)

I utbildningen ingår körning i trafik, manöverkörning, säkerhetskontroll och riskutbildning del 1 och 2.

Motorcyklar

Vi har två st helt nya Yamaha MT07, som har sänkt sadelhöjd. Dessa är till A och A2 behörigheterna. Och sen har vi en KTM 125 till A1-körkort och alla motorcyklarna är utrustade med ABS-bromsar. 

Teori

Man börjar med teorin samtidigt som man har starta att övningsköra. Vi kan erbjuda en teoribok för mc och sen har vi en digitalt på plattform som omfattar allt du behöver kunna för att bli kunna bli godkänd på kunskapsprovet. Det bokar du själv på trafikverket.se eller så hjälper vi er. Tänk på att ni måste ha gått riskutbildningarna för att få lov att göra ett kunskapsprov och att detta blir godkänt. Sen gör man ett körprov.

Praktik

Först övningskör vi grunderna i Tomelilla, vilket bland annat innefattar: manövrering ,placering, bromsberedskap och kurvtagningsteknik. Därefter övar vi på en manöverbana, som vi har i Tomelilla, där man får träna på övningarna man ska göra på uppkörningen. I den sista delen av utbildningen kör vi i Ystad, där även körprovet är. Under hela utbildningen kör läraren alltid egen mc eller åker med som passagerare. Ni får låna komplett mc-utrustning gratis under er utbildning. Vi kör med tvåvägs bluetooth komradio i hjälmarna, för att på bästa sätt kunna kommunicera.

Riskutbildning för mc-körkort består av två delar:

Del 1 är teoretisk och handlar om riskfyllda beteenden och andra riskfaktorer vid mc-körning.

Del 2 är praktisk och handlar om hastighetens betydelse, se och synas, broms och kurvteknik